Hoe werkt aromatherapie

Hoe werkt aromatherapie

Hoe werkt aromatherapie

Om erachter te komen hoe aromatherapie werkt, moeten we bij het begin beginnen en dat is bij de manier waarop we ruiken.

Onze reukzin

Ons reukorgaan staat in direct verband met onze hersenen.
Gevoelige cellen in het slijmvlies bekleden de neusholte en worden gestimuleerd door de aanwezigheid van chemische deeltjes opgelost in het slijm.
De zenuwen van het reukorgaan lopen vanaf de geurreceptoren in het neusslijmvlies hoog boven in de neuswand door openingetjes naar de schedel, waar ze uitkomen in de reukzinlob van de hersenen.
De signalen worden doorgegeven naar het deel van de hersenen waar de reukzin in zetelt, de reuk hersenen, waar de geuren worden ontleed.

Wat de hersenen als een geur waarnemen, zijn in feite de chemische deeltjes.
Wij kunnen wel tienduizend verschillende geuren waarnemen, terwijl bijvoorbeeld onze smaak maar in staat is vier smaken te onderscheiden.
De reukzin heeft verreweg de grootste capaciteit van alle zintuigen.
Zonder geur zou het meeste eten heel saai smaken, dat klinkt vreemd, maar wist je dat als je verkouden bent en je neus verstopt zit, het eten ook veel minder smaakt.

Ironisch genoeg is van onze vijf zintuigen de reukzin het minst ontwikkeld.
Dat is trouwens niet altijd zo geweest, onze voor-voor-voorouders hadden een goede neus nodig bij het jagen en om gevaar te onderkennen.
Voor dieren is de reuk nog steeds vitaal!!
Alleen bij de mens is het door de jaren heen wat afgestompt.

Tegenwoordig ruiken we vooral onbewust.
Wij zijn ons vaak niet bewust van geuren om ons heen.
Wat we opmerken zijn vooral plotselinge veranderingen die bepaalde reacties kunnen oproepen.
De geur van rook of van gas (waar we het niet verwachten) stuurt ons algauw op zoek naar de bron.
Omdat het limbische systeem (ons gevoelcentrum) is verbonden met de hypothalamus (die via de hypofyse de hele hormoonhuishouding regelt) is het logisch dat geuren allerlei verschillende emoties kunnen opwekken, waaronder troost, bezorgdheid, verdriet, blijdschap, woede, sensualiteit en zelfs angst.

Een bepaalde geur kan langvergeten herinneringen oproepen
(het limbische stelsel is ook verbonden met het korte-termijngeheugen).
We verbinden een bepaalde geur vaak met gebeurtenissen die geen relatie hebben met de situatie waarin de geur zich nu voordoet.
* wierook en kerk
* patchouli en de jaren 60, hippies en flower power

Een bepaalde geur vinden we misschien naar omdat hij ons herinnert aan iets naars van vroeger of een bepaalde geur vinden we juist heel prettig omdat het ons herinnert aan iets of iemand die belangrijk was / is in ons leven.

Nu wordt ook duidelijk hoe aromatherapie zou kunnen werken

In feite wordt het herkennen van etherische oliën (vluchtige oliën) als een kunst beschouwd. Je hebt echt scholing en ervaring nodig om de subtiele verschillen tussen de uiteenlopende kwaliteiten van geurige oliën te kunnen onderscheiden.
Wie dat kan, staat in het vak bekend als een "neus".
Een "neus" kan vrij snel kwaliteit en herkomst en in feite ook de authenticiteit van een etherische olie vaststellen.
Maar onthoud vooral dat niet alle componenten van een ethersche olie beslist hun eigen geur hoeven te hebben. Daarom is de zuiverheid en kwaliteit ook niet helemaal af te leiden uit geur alleen.

Let wel, temperatuur kan een grote invloed hebben op de geur van de ethersiche olie. Hoe lager de temperatuur, hoe minder geur de meeste ethersiche oliën afgeven.

Mijn advies is dan ook om verschillende geuren in huis te hebben en bewaar deze op een donkere plek en niet te koud.

(bron:werken met aromatische oliën van Bernie Hephrun)
 
  Ellis     06-03-2021 12:39     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.